Info

Alue

Alueen kartta
Kompassi
A Ravintola Megri, Info, reception, baari
B Ravintola Koivula
C Leppälä, majoitus
D Haapala, majoitus
E Työpajat
F Luentosali Aho
G Mäntylä, majoitus
H Rantasauna
I Rantasauna
J Savusauna
K Grillikatos
L Ilmatieteen laitoksen sääasema
M Mekrijärvi

Historia

Mekrijärvi on yksi Pohjois-Karjalan vanhimpia ja merkittävimpiä kyliä, karjalaisen runoperinteen läntisintä aluetta, tunnettujen laulajasukujen Sissosten ja Huohvanaisten kotiseutua.

Vuonna 1921 voimaan tullut oppivelvollisuuslaki aloitti suunnitelmat koulun rakentamiseksi Mekrijärvelle.

Kouluhallitus oli julkaissut arkkitehti Yrjö Sadeniemen laatimia maaseudun kansakoulurakennusten mallipiirrustuksia vuosilta 1907 ja 1910. Jatkotyöstetyt mallit julkaistiin 1922 vihkosessa Maalaiskansakoulujen rakennuspiirrustuksia ja näistä Mekrijärvelle valittiin toteutettavaksi tyyppipiirrustus numero 10, joka oli arkkitehtitoimisto Borg-Sirén-Åbergin käsialaa.

Kaarlo Borgilla, Johan Sigfrid Sirénillä ja Urho Åbergilla oli yhteinen toimisto 1918-1925. maineikkain yhteinen saavutus arkitehdeilla oli Eduskuntatalon kilpailun voitto vuonna 1924. Työn toteutti kuitenkin Sirén omissa nimissään. Borg tunnetaan mm. Helsingin pääpostin suunnittelijan. Åberg oli voittanut mm. Stockmannin tavaratalon suunnittelukilpailun Walter ja Ivar Thomanin kanssa, vaikka kohteen toteutus annettiinkin muutoin palkitulle Sigurd Frosterukselle.

Mekrijärven koulurakennus voidaan tyylillisesti nähdä pääosin 1920-luvun klassismin tuotteena. Tosin voimakasta korkean päädyn aihetta voidaan pitää kansallisromantiikkaan ja karjalaisiin vaikutteisiin liityvänä.

Rakennustyömaa aloitettiin 1923 ja rakennus valmistui 1924.

Rakentajat ottivat huomioon rakennuspaikan ja sijoittivat talon paremmin maisemaan soveltuvaksi; sillä tyyppipiirrokset ovat peilikuvana toteutuneeseen rakennukseen nähden.

Korkea komea päätyjulkisivu pääsee näin oikeuksiinsa lähestymissuunasta katsottuna ja pitkän sivun ikkunoista aukeaa näkymä Mekrijärvelle.

Valmistuttuaan 1924 rakennus oli heti täydessä käytössä kouluna. 1920-luvun lopulla rakennus sai ulkovuorilaudoituksen, maalattiin punaiseksi ja pärekatto korvattiin tiilikatolla.

Rakennus oli sotilaskäytössä talvi- ja jatkosotien aikana. Raskas sotilaskäyttö kulutti rakennusta ja koulujen tarkastaja esitti 1946, että rakennus oli perusteellisesti kunnostettava. Peruskorjaus toteutettiin vasta 1954, jolloin saatiin sähköt ja maalattiin talo sisältä ja ulkoa (harmaaksi). Vesi- ja viemärijohdot rakennukseen asennettiin 1962.

Koulun toiminta lakkautettiin vuonna 1971. Ilomantsin kunta tarjosi kiinteistöä myytäväksi Joensuun korkeakoululle, jolla oli ajatuksia tutkimusaseman perustamisesta maaseudulle lähinnä biologian ja maantieteen opetusta silmällä pitäen. Kauppa tehtiin 1973.

Päärakennukseen tehtiin vuosina 1975-1977 korjaustöitä tutkimusasemaa varten. Tällöin ulkoväritys muutettiin keltaiseksi. Toisessa rakennusvaiheessa 1978 alueelle saatiin asuntolarakennus Leppälä, laboratoriorakennus, varastorakennus ja venevaja. Kolmantena vaiheena valmistui 1984 ruokalarakennus. 1989 valmistuivat laboratorirakennus 2. sekä asuinrakennukset Mäntylä ja Haapala.

Vuosina 2000-2001 päärakennukseen tehtiin perusteellisia sisätilojen muutoksia ja korjauksia. Alueelle valmistui hirsirakenteinen savusauna vuonna 2005 ja lämpökeskus 2006.

Vuonna 2010 kiinteistöt siirtyivät Itä-Suomen yliopiston (Rakennushallitus, Senaatti-kiinteistöt Oy) ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n omistukseen. Itä-Suomen yliopiston Mekrijärven tutkimusaseman toiminta päättyi yliopiston osalta vuoden 2016 lopussa. Seuraavan vuonna kolme rohkeaa ilomantsilaista yrittäjää ostivat kiinteistöt ja Megrin Matkailu Oy näki päivänvalon.

Kumppanit

www.ilomantsi.com/ilomantsin-matkailuyhdistys

www.sissoset.net

www.koihu.com

www.parppeinpirtti.fi

www.maukkulanmustikkamaki.fi

www.taistelijantalo.fi

www.fysiovoimala.fi

Yhteystiedot

+358 (0)10 406 5211
info@megri.fi
Yliopistontie 4, 82900 ILOMANTSI

Ota yhteyttä